Make your own free website on Tripod.com

Kanit

Rakentelua

Etusivu
Nappi
Neppi
Santtu
Timi
Kanin hoito
Rakentelua

Täältä löydät vinkkejä miten voit itse rakentaa kanillesi sisä- tai ulkohäkin ja erilaisia virikkeitä.

Häkki 1.

hakki5.jpg

hakki4.jpg

Yläpuolella näkyvässä kuvassa oleva häkki on yksinkertainen rakentaa. Häkki on kokonaisuudessaan 160cm pitkä, josta 40cm on umpinaista koppia. Häkki on noin 60cm korkea ja 65cm syvä. Koska se ei koossa mahdu juuri mistään ovesta, on sen seinät tehty ensin valmiiksi ja kasattu vasta sen jälkeen huoneessa. Verkko osan iso päällikansi irtoaa kokonaan (takaseinässä on ulkopuolella rima, jonka päälle päälikannen saa nostettua pystyyn), samoin umpikopin kansi. Kopissa on myöskin välihylly. Edessä näkyvä pieni luukku on tehty jälkeenpäin, siksi se on viimeistelemättömän näköinen. Luukun "saranat" ovat vain rautalankaa (päät piilotettu, jotta eivät satuta kaneja) ja kiinnitys tapahtuu vanhalla sähköjohdolla (päällystettyä rautalankaa). Kuvassa näkyvä teippi on vain ulkopuolella, joten kanit eivät sitä pysty sisällä ollessaan syömään. Teippi peittää rautalangan teräviä päitä. Häkin väliseinään on tehty kanin mentävä aukko.
Tarvikkeet: 5cm*2cm rimaa, kovalevyä, kananverkkoa ja ruuveja.

Häkki 2.

hakki22.jpg

hakki23.jpg

Tämä häkki on haastavampi tehdä kuin ensimmäinen. Päälikannet vain nostetaan pois, etuseinät lasketaan tappeihin ja suljetaan yläpuolella näkyvä kahva. Pohjalaatikot saa vedettyä pois. Väliseinissä on pienet, suljettavat "liukuovi" luukut, jotta kanin kiinni saaminen häkistä on helpompaa. Miinusta häkissä on, ettei umpikopin etuseinää saa irti (vaikeuttaa siivoamista). Alunperin häkki oli 20cm maasta (ja on vieläkin), mutta nyt se on peitetty levyllä, koska kanit menivät sinne piiloon ja niiden pois saaminen oli vaikeaa.

Muuta:

ruuat.jpg
Vinkki, miten saa purut, heinät ja ruuat siististi sisälle. Pahvilaatikot kirstussa.

ulllkotarha.jpg
Kanien ulkotarha

Ulkotarha on n. 8m pitkä ja n. 3m leveä. Tarha on vuosien varrella kehittynyt paljon, mutta alkuperäinen versio on varmaankin helpoin toteuttaa.
Aita on tehty rautaputkesta, mutta tietysti puu tolpatkin kelpaavat. Koska tarha on suuri, en ole katsonut tarpeelliseksi upottaa verkkoa reunoilta maan alle, koska kanit viihtyvät ne eivät edes halua yrittää kaivautua ulkopuolelle. Siis, tolpat, 90cm korkuista kananverkkoa ympärille, kiinnitys rautalangalla. Jos kanit ovat vain valvotusti ulkona, riittää päälle pelkkä rastasverkko, muuten kannattaa tehdä puukehikoita, päälle kananverkkoa (osalle alueesta muovi sateensuojaksi). Puukehikot on helppo nostaa pois tarvittaessa ja kananverkko estää kissoja, haukkoja ym. pääsemästä tarhaan.

koppiulkona.jpg
Koppi ulkotarhassa.

Ulkotarhaan kanit tarvitsevat tietysti kopin piiloutumista ja lepäämistä varten. Kuvassa näkyvä koppi on itse rakennettu ja yksinkertainen tehdä. Pysty tolpat, seinät ja lattia laudoista (etuseinään kanin mentävä aukko). Katto on tehty erikseen ja se on irtonainen, helppo nostaa pois. Etuseinän "peace" merkki on huvin vuoksi vain laitettu koristamaan kanien ulko asumusta. Portaat eivät ole välttämättömät, nekin tehty enemmänkin koristamaan.

Kopiointi kielletty!