Kanit

Kanin hoito

Etusivu
Nappi
Neppi
Santtu
Timi
Kanin hoito
Rakentelua

Luonne
Kanin luonne vaihtelee rodusta riippuen, mutta yleistäen ne ovat hyvin sosiaalisia, hoitajaansa kiintyviä ja ystävällisiä lemmikkejä. Kani on myös viisas lemmikki, sille voi opettaa mm. kani-agilityä ja estehyppyä. Lisää kanien luonteista kohdassa Kani rodut.
11.06.2009

Yleistä
Kani ei ole jyrsijä, vaikka näin usein luullaan.
Elinikä n. 5-8 vuotta, rodusta ja hoidosta riippuen. Yli 10 vuotiaskaan lemmikki kani ei ole tavatonta.
Kania käsitellään tukemalla toisella kädellä sitä etujalkojen takaa vatsasta ja toisella takajaloista. Kanilla on hyvin voimakkaat takajalat, joten ote on oltava varma, jotta kani ei pääse potkaisemaan itseään irti.
Kani on kasvissyöjä.
Kanin hampaat kasvavat n. 1cm kuukaudessa koko sen elämän ajan.
11.06.2009

Häkki
Kanin häkille on määritelty eläinsuojelulaissa minimikoko, mutta mitä suurempi sen parempi. Häkkejä myydään eri kokoja ja malleja eläintarvikeliikkeissä, mutta häkin voi myös tehdä itse. Lisää tästä kohdassa Rakentelua.
Häkissä pitää olla pesäkoppi, jonne kani voi halutessaan mennä piiloon tai lepäämään. Juomapullo (vesi pysyy paremmin puhtaana pullossa), ruokakupit (pelletille ja tuoreruoalle), suola- ja mineraalikivet ovat tärkeä osa kanin kotia. Eläintarvikeliikkeissä myydään myös häkin seinään kiinnitettäviä heinähäkkejä, mutta se ei ole välttämätön.
Häkin pohjalle reilu kerros kuiviketta, sahan- tai kutterinpurua. Kutterinpuru on suosituinta kuiviketta, koska se ei pölyä. Koska tuotteet vaihtelevat liike kohtaisesti ja ne muuttuvat/kehittyvät jatkuvasti kannattaa kysyä kuivikkeista lähimmältä eläintarvikekauppiaalta.
Vaihteluna häkkiin voi laittaa eri puiden oksia jyrsittäväksi, wc-paperi rullan hylsyjä (esim: herkku rullan sisään, taita päät umpeen. Kani saa puuhaa pyrkiessään herkun kimppuun) ym vaaratonta jyrsittävää.
11.06.2009

Ruokinta
Kanien ruokinnassa pääsääntö on, että kanit ovat täysin kasvissyöjiä eikä niille siksi saa antaa mitään eläinperäistä ravintoa.
Raikasta vettä ja kuivaa, hyvälaatuista heinää on oltava saatavilla koko ajan. Heinä on kanin pääravintoa, koska se pitää eläimen suoliston bakteeritasapainon kunnossa.
Kuivaruokaa (siemenseosta tai pellettiä) saa monista marketeista ja kaikista eläintarvikeliikkeistä. Pelletti on suositumpaa, koska se sisältää kaikki kanin tarvitsemat ravintoaineet (tarkista, että pakkauksessa lukee täysravintopelletti, ei heinäpelletti). Siemenseoksissa on auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä, jotka lihottavat paljon kania. Hyvä vaihtoehto on sekoittaa pellettiä ja siemenseosta keskenään.
Tuoreruoka voi olla lähes mitä tahansa vihannesta tai hedelmää, kesäisin voi kerätä myös ulkoa ruohoa, voikukkaa ja pajunoksia. Kaalit kannattaa jättää kokonaan pois ruokavaliosta, koska se muodostaa kanin vatsaan haitallisia kaasuja. Ulkoa kerätyt kasvit pestään ja annetaan kuivua. Kaikki ruoka annetaan huoneenlämpöisenä.
Eläintarvikeliikkeissä myydään kanien ja jyrsijöiden suola- ja mineraalikiviä, jotka ovat kanille tarpeellisia. Kani syö niitä tarvittaessa, joten kiviä ei kannata ottaa pois vaikka ne eivät heti kelpaisikaan. Jos kani kuitenkin alkaa nuolla suolakiveä liikaa (suola, vesi, suola kierteellä) laitetaan se saataville vain silloin tällöin. Mineraali-/kalkkikiveä voi myös raaputtaa pieniä määriä tuoreruoan päälle.
Jos kani ei jostain syystä saa monipuolista tuoreravintoa kannattaa harkita vitamiinilisän antamista. Sitä myydään eläintarvikeliikkeissä ja joissan marketeissa. Nestemäinen vitamiini lisätään juomaveden joukkoon, muu ruoan joukossa.
Vaihteluna voi antaa herkkutankoja ym. kaneille tarkoitettuja herkkuja, mutta ei kuitenkaan kovin usein niiden suuren rasvapitoisuuden vuoksi.
Kanin hampaat kasvavat n. 1cm kuukaudessa koko sen elämän ajan, joten se tarvitsee riittävästi kovaa purtavaa, esim. näkkileipää, muuta kuivattua leipää tai luonnonoksia (paju, omenapuu).
30.05.2009

Liikunta
Kanin sanotaan tarvitsevan n. tunnin vapaata liikuntaa päivässä, mutta tässä pitää kuitenkin ottaa huomioon kanin rotu, koko, häkin koko ja virikkeisyys. Lisäksi kannattaa miettiä, että viihtyykö kanisi vuorokauden loput 23 tuntia häkissään?
Huoneissa, joissa kani saa juosta vapaana, ei saa olla esillä sähköjohtoja, myrkyllisiä huonekasveja tai muuta kanille vaaraa aiheuttavaa jyrsittävää. Porrastasanteet ym. on myös suojattava, koska kani voi loukkaantua vakavasti jo metrin pudotuksessa.
Kania voi ulkoiluttaa myös niille eläintarvikeliikkeissä myytävissä valjaissa. Talvisin kania ei viedä ulos, koska se on herkkä vilustumaan ja tämä voi olla sille hengenvaarallinen (kani ei pysty hengittämään suun kautta, joten tukehtumisvaara on suuri jos nenäontelo on flunssan vuoksi tukossa). Voit myös rakentaa kanille ulkotarhan. Tästä lisää kohdassa Rakentelua.
11.06.2009

Hoito
Kani nostetaan tukien toisella kädellä takapuolta ja toisella nostetaan etujalkojen "kainaloista". Kania EI KOSKAAN saa nostaa korvista! Alempana näet kuvan oikeasta nosto tavasta. Kania ei myöskään tule nostaa selälleen, koska sen selkäranka kääntyy huonoon asentoon. Arka kani voi myös pelästyä joutuessaan sellaiseen asentoon, josta se ei vaaran uhatessa pääse pakoon.
Kanin kynnet on leikattava kahden viikon-kuukauden välein tarpeen mukaan.
Hampaat tulee tarkistaa riittävän usein. Jos hampaat kasvavat väärin tai liian pitkiksi eläinlääkäri lyhentää ne. Hampaiden vääränlainen kasvu on huomattava ajoissa, koska kani saattaa lopettaa syömisen ja kasvissyöjänä sen kunto huononee hyvin nopeasti.
Korvat tarkistetaan yhtä usein kuin hampaat ja ne on tarpeen vaatiessa puhdistettava vanulla ja lämpimällä vedellä tai lemmikkien korvien puhdistus aineella. Älä käytä vanupuikkoja, koska jos kani liikauttaa nopeasti päätään saattaa puikko satuttaa sitä.
Jos huomaat kanin silmissä tai sieraimissa outoa vuotoa, kysy eläinlääkäriltä. Vuoto voi johtua tulehduksesta tms. ja ne on hoidettava ajoissa. Mieluummin kaksi väärää hälytystä eläinlääkärille kuin yksi myöhästynyt.
Myös takapään alueen tulee näyttää normaalilta.
Kanin turkkia on rodusta riippuen harjattava riittävän usein, jotta se ei takkuunnu. Varsinkin pitkäkarvaiset rodut (esim. leijonaharjas) vaativat paljon harjausta.
11.06.2009

kuvaffff.jpg
Kanin oikea nosto tapa.

Kania hankkimassa
Ennen kanin hankintaa ostettava:
-häkki
-juomapullo
-ruokakupit
-heinähäkki
-kuivikkeet
-heinää
-pelletti/siemenseos
-suola- ja mineraalikivet
-valjaat
-kuljetusboksi (eläinlääkärikäyntejä ym. varten)
-kynsisakset
-harja
11.06.2009

Kopiointi kielletty!