Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Fretti

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

Luonne
Fretti on hyvin vilkas lemmikki, joka vaatii paljon seuraa. Ne nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta, mutta ovat hereillä hyvin uteliaita ja vilkkaita. Fretit ovat melko hiljaisia lemmikkejä. Jos fretille riittää tarpeeksi aikaa seurusteluun, se ei välttämättä tarvitse lajitoveria kaveriksi. Tietenkin kaikki lemmikit viihtyvät paremmin, jos ne saavat omanlaistaan seuraa.
Frettien leikit keskenään saattavat näyttää meistä aika rajuilta. Jos fretillä on seuranaan vain omistaja on sille syytä jo pentuna opettaa käytöstapoja.
Fretit ovat aktiivisimmillaan aamuisin ja iltaisin, mutta sopeutuvat myös omistajan päivärytmiin. Jos omistaja päivittäin seurustelee lemmikkinsä kanssa tiettyyn aikaan esim. töistä tullessaan, fretti yleensä oppii heräilemään näihin aikoihin.
Freteillä on suhteellisen vahva ominaistuoksu, varsinkin leikkaamattomilla uroksilla se voi sukukypsyysiän jälkeen olla hyvinkin vahva. Fretti harrastajat eivät tätä hajua sanoisi niinkään vahvaksi, mutta kokemattomille freteistä kiinnostuneille se voi tulla aikamoisena yllätyksenä. Kastroiduilla yksilöillä haju ei kuitenkaan ole yhtä vahva ja siksi useimmat urokset kastroidaankin.
Pelästynyt tai muuten kiihtynyt fretti voi päästää "tuhnuja" puolustuskeinonaan.
13.04.2009

Yleistä
Fretti on sukulaisensa hillerin kesytetty muoto.
Fretit elävät n. 5-8 vuotiaiksi.
Fretti painaa 500g-3000g.
Fretti ei ole jyrsijä, vaikka niin usein luullaankin, vaan se kuuluu näätäeläimiin.
Fretistä on jalostettu useita eri värimuunnoksia, esim. soopeli ja kaneli.
Fretti steriloidaan yleensä sukukypsyysiässä, eli n. 6-8kk iässä. Naaras on aina kastroitava, jos sitä ei käytetä jalostukseen, koska se voi ensimmäisen kiiman jälkeen sairastua anemiaan, joka on sille hengenvaarallinen. Myös urokset kannattaa leikkauttaa jos niitä ei käytetä jalostukseen.
13.04.2009

Häkki
Minimikoko fretin häkille on 100cm*60cm. Mitä useampia frettejä, sitä suuremman häkin ne vaativat. Fretit pitävät kiipeilystä ja tarvitsevat riittävästi virikkeitä, joten paras vaihtoehto niille olisi monikerroksinen häkki. Koska fretit ovat ruumiinrakenteeltaan pitkiä ja matalia, ne pitävät putkista ja tunneleista. Eläinkaupoissa myydään myös riippumattoja ym. virikkeitä freteille.
Useimmiten fretit oppivat sisäsiisteiksi, joten häkissä tulisi olla myös erillinen wc-laatikko, jonne voi laittaa esim. kissanhiekkaa. Laatikkoja kannattaa laittaa myös muualle asuntoon/huoneeseen, jossa fretti saa olla vapaana. Lisää tästä kohdassa "Liikunta".
Häkin pohjalle ei saa laittaa purua tai vastaavaa kuiviketta fretin herkkien hengitysteiden vuoksi. Hyvä vaihtoehto on laittaa häkin pohjalle vanhoja pyyhkeitä ym.
13.04.2009

Ruokinta
Fretit ovat lihansyöjiä. Eläinkaupoissa myydään freteille tarkoitettuja kuivaruokia, jotka sisältävät tasapainoisesti kaiken fretin tarvitseman. Kuivaruokaa voi pitää aina saatavilla, koska fretti syö vain sen mitä tarvitsee.
Kuten jokaisella lemmikillä, myös fretillä on oltava aina saatavilla raikasta vettä, joka vaihdetaan päivittäin.
Jotkut harrastajat antavat fretilleen myös silloin tällöin (n. kerran viikossa) kananmunan keltuaista, jotta turkista tulisi kiiltävämpi ja iho voi paremmin. Valkuaista ei tule antaa lainkaan, koska se voi aiheuttaa karvanlähtöä.
Tarkempaa tietoa fretin ruokinnasta: http://www.vs-fretit.com/cms/artikkelit/42
13.04.2009

Liikunta
Fretin pitkän ruumiinrakenteen vuoksi eläintä tulee nostettaessa tukea sekä etu- että takajaloista samanaikaisesti, jotta selkä ei vahingoittuisi.
Fretit eivät ole häkissä viihtyviä lemmikkejä, vaan ne tarvitsevat mahdollisimman paljon vapaata liikuntaa. Parasta olisi, jos fretti voisi olla aina vapaana ja häkki olisi sille vain nukkumis- ja turvapaikkana. Käytännössä se ei välttämättä tarvitsisi häkkiä ollenkaan, mutta varsinkin aloittelijalla on hyvä olla ensimmäisen fretin kanssa häkki. Frettien ei sanota pureskelevan sähköjohtoja, mutta huonekasvit kannattaa suojata, jotta mullat pysyisivät purkissa. Asunto/huone on muutenkin järjestettävä fretille turvalliseksi, etenkin kaikki kolot tulee suojata.
Eläinkaupoissa myydään freteille tarkoitettuja valjaita, joissa frettiä voi viedä myös ulkoilemaan. Tällöin täytyy kuitenkin varmistaa, että valjaat eivät ole liian löysässä, koska fretti pääsee pujahtamaan yllättävänkin pienistä koloista. Fretit ovat hyvin vikkeliä otuksia ja karanneen eläimen kiinni saaminen voi olla hyvinkin hankalaa.
13.04.2009

Hoito
Frettien kynnet on leikattava parin viikon välein. Eläin on hyvä totuttaa tähän pennusta asti, jotta kynsien leikkuu sujuisi vanhemmallakin iällä ongelmitta.
Fretin korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa pumpulipuikolla ja korvien puhdistukseen tarkoitetulla nesteellä tai haalealla vedellä. Puikkoa ei saa työntää korvakäytävään, koska se voi fretin liikauttaessa päätään vahingoittaa eläintä.
Turkin harjaamisen tarve on yksilöllistä, mutta varsinkin karvanlähtöaikaan harjaaminen on suotavaa.
13.04.2009

Frettiä hankkimassa
Ennen fretin hankintaa ostettava:
-häkki
-virikkeitä
-ruokakuppi
-juomapullo
-wc-laatikko+kissanhiekkaa
-kynsisakset
-kuljetusboksi
-valjaat
-fretin kuivaruokaa
Kasvattajasta riippuen fretin mukana voi saada ns. pentupaketin, jossa on osa listan sisältämistä tarvikkeista ja muutakin.
13.04.2009

Tarkempaa tietoa freteistä

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty