Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Chinchilla

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

Luonne
Chinchillat elävät pareittain ja ne ovat yksiavioisia. Parhaiten toimeen tulevat leikattu uros ja naaras tai kaksi naarasta. Ne ovat aktiivisimmillaan yöllä, joten ruokinnan olisi hyvä tapahtua iltaisin. Chinchillat eivät niinkään viihdy sylissä, mutta tottuvat käsittelyyn kärsivällisen ja rauhallisen totuttamisen myötä.
11.04.2009

Yleistä
Chinchillat elävät n. 10-15 vuotta, hoidosta riippuen.
Chinchillat painavat n. 500g-1000g.
11.04.2009

Häkki
Chinchillan häkin tulisi olla korkea, koska ne pitävät kiipeilystä. Useita tasoja, portaita, virikkeitä, nakerreltavaa ja piilopaikkoja ja chinchilla viihtyy. Kerrosten täytyy kuitenkin olla turvallisia. Häkin voi rakentaa itsekin. Jotkut ovat rakentaneet chinchillan asumuksen esim. vanhasta kirjahyllystä. Alas vetolaatikko, jolloin kuivikkeet on helppo siivota. Hyllyihin reijät ja niiden välille portaat, etuseinäksi verkko, jonka saa irrotettua tasojen siivoamisen ajaksi. Kuivikkeena voi käyttää esim. kutterinpurua. Pesäkoppeihin voi laittaa joko olkea tai heinää.
11.04.2009

Ruokinta
Chinchillan perusravintoa on raikas vesi, hyväkuntoinen heinä ja chinchillan pelletti, jota saa eläinkaupoista. Tavalliset jyväseokset eivät sovi chinchilloille, koska ne eivät sisällä kaikkia sen tarvitsemia ravintoaineita.
Tuoreruokaa ei chinchilloille suositella ollenkaan, koska niiden elimistö voi mennä näistä sekaisin.
Chinchilla tarvitsee myös kovaa purtavaa, jotta sen hampaat kuluisivat oikein. Tähän käy esimerkiksi näkkileipä tai muu kuivattu leipä.
11.04.2009

Liikunta
Chinchillan on päästävä päivittäin liikkumaan vapaana, jolloin sen yleiskuntoa ja käyttäytymistä tarkkaillaan. Eläintä on valvottava aina sen ollessa vapaana ja huoneesta on poistettava sähköjohdot, myrkylliset kasvit ja kaikki muu, josta voisi koitua vaaraa chinchillalle. Jos huomaat lemmikkisi käytöksessä huomattavia muutoksia, ota yhteys eläinlääkäriin. Käytöksen muutos voi johtua sairastumisesta ja on tärkeää, että se huomataan ajoissa.
11.04.2009

Hoito
Chinchilla tarvitsee turkkinsa hoitamiseen sille tarkoitettua kylpyhiekkaa, jota saa eläinkaupoista. Monikerroksisessa häkissä hiekka-astiaa voi pitää aina, koska se ei silloin täyty heti puruilla tai muuten likaannu. Chinchillan turkkia ei saa pestä vedellä, eikä sen kynsiä tarvitse leikata.
Chinchillaa käsiteltäessä pitää olla varovainen, koska se voi vaaran tuntiessaan pudotella karvatuppoja "hämätäkseen saalistajaa".
11.04.2009

Chinchillaa hankkimassa
Ennen chinchillan hankintaa ostettava:
-häkki
-tasoja
-portaita
-virikkeitä
-pesäkoppeja
-kuivikkeita
-pellettiä
-vesipullo
-ruokakuppi
-kylpyhiekkaa+astia
-heinää
11.04.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty