Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Rotta&Hiiri

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

25062009_002muoks.jpg
Kesyrotta

Rotta

Luonne
Ihmisten kuullessa puhuttavan rotista tulee usein mieleen villit, roskiksia tonkivat rotat. Kesyrotta on kuitenkin erilainen. Ne ovat sosiaalisia ja viisaita lemmikkejä, ne oppivat mielellään uutta ja kiintyvät hoitajaansa. Vaikka rotta nauttiikin ihmisen seurasta, tarvitsee se myös lajitovereitaan.
Koska rotta on hyvä kiipeilijä, se tarvitsee häkkiinsä useita tasoja ja tikkaita. Myös monenlaiset muut virikkeet ovat tarpeen, koska rotat ovat hyvin touhukkaita eläimiä. Häkkiä sisustettaessa vain mielikuvitus on rajana.
04.04.2009

Yleistä
Rottien normaali elinikä on 2-4 vuotta.
Paino n. 300-700g.
Jalostettu kaksi eri turkkimuunnosta, sileäkarvainen ja kiharakarvainen.
Jalostettu lisäksi useita väri- ja kuviomuunnoksia.
Rotta on päiväaktiivinen laumaeläin.
04.04.2009

Häkki
Koska rotat ovat notkeita, ketteriä, viisaita ja vilkkaita lemmikkejä, ne tarvitsevat mahdollisimman suuren häkin ja paljon erilaisia virikkeitä, joita tulee myös vaihdella ajoittain mielenkiinnon säilyttämiseksi.
Suomen Kesyrottayhdistys suosittelee kahdelle rotalle 60*40cm kokoista häkkiä. On kuitenkin muistettava, että eivät rotat luonnossakaan asusta näin pienellä alueella, joten mitä suurempi sitä parempi. Rotat eivät kauheasti kaivele, mutta kiipeilevät sitäkin enemmän. Siksi häkillä olisi hyvä olla mahdollisimman paljon korkeutta leveyden ohella ja paljon erilaisia tasoja, tikkaita, putkia ym.
Kuivikkeeksi käy mm. kutterinpuru.
Häkki siivotaan sen koosta, kuivike- ja virikemäärästä riippuen. Yleensä suursiivous tehdään n. kerran viikossa, jolloin vaihdetaan kaikki kuivikkeet ja pestään sekä häkki että virikkeet. Kuitenkin on hyvä vaihtaa märät ja likaiset kuivikkeet päivittäin, jotta sekä rotta että omistaja viihtyisivät.
04.04.2009

Ruokinta
Rotta on kaikkiruokainen ja tarvitsee siksi pelletti- tai siemenseoksen ja kasvisten lisäksi eläinperäistä ravintoa.
Vesipullo ja ruokakupit puhdistetaan päivittäin.
Eläinkaupoissa myydään erilaisia rotille tarkoitettuja pelletti- ja siemenseoksia. Sitä voi pitää aina tarjolla, varsinkin jos häkki on suuri tai rotat saavat vapaana tarpeeksi liikuntaa.
Vähintään muutaman kerran viikossa rotalle annetaan myös erilaisia kasviksia ja hedelmiä. Silloin tällöin voi antaa herkkuna myös riisiä tai makaronia. Kaikkiruokaisena eläimenä rotta tarvitsee myös esim. lihaa, kalaa, kanaa, munia tai maitotuotteita (esim. raejuustoa ym). Nämä eivät kuitenkaan saisi sisältää mausteita tai ylimääräistä rasvaa.
Rotan hampaat kasvavat koko niiden elämän ajan, joten on tärkeää antaa eläimelle tarpeeksi usein kovaa purtavaa, jotta hampaat kuluisivat oikein. Tähän käy esim. myrkyttömät, huolella pestyt luonnon oksat ja/tai näkkileipä. Hampaat on tarkistettava säännöllisesti, koska jos ne eivät kulu kunnolla, ei rotta välttämättä pysty syömään. Tällöin otetaan yhteys eläinlääkäriin, joka lyhentää hampaita.
04.04.2009

Liikunta
Koska rotat ovat luonnostaan hyvinkin ketteriä ja vilkkaita eläimiä, niiden tulee saada tarpeeksi liikuntaa, jotta ne eivät tylsisty tai stressaanu. Jos rottien häkki on pieni tai virikkeetön, tulisi niiden päästää mieluiten päivittäin vapaana juoksentelemaan. Tällöin kuitenkin täytyy varmistaa, ettei tilasta löydy mitään rotille vaarallista, kuten sähköjohtoja, avoimia ovia tai ikkunoita, myrkyllisiä kasveja tai pieniä koloja, joihin voisi pujahtaa piiloon..
Rotan liikkuessa on tarkkailtava sen yleiskuntoa. Liikkuuko se samalla tavalla kuin ennen, onko se kiinnostunut ympäristöstään ja ruuastaan jne. Jos huomaat rottasi käytöksessä huomattavia muutoksia, ota yhteys eläinlääkäriin. Käyttäytymisen muuttuminen voi johtua sairaudesta ja on tärkeää, että se havaitaan ajoissa.
Rottaa on vahdittava aina sen liikkuessa vapaana häkin ulkopuolella.
07.04.2009

Hoito
Rotan hoito on melko yksinkertaista. Ruokinta ja häkin siivoaminen ovat tärkein osa hoitoa. Lisäksi jos rotan kynnet eivät kulu tarpeeksi on ne leikattava säännöllisesti.
Rotan häntä täytyy pestä ja rasvata säännöllisesti: pesu miedolla pesuaineella, rasvaus ruokaöljyllä tai perusvoiteella.
08.04.2009

Rottaa hankkimassa
Ennen rotan hankintaa ostettava:
-terraario alaosaksi
-ja häkki yläosaksi
-juomapullo
-ruokakupit
-tasoja
-putkia
-virikkeitä
-kuivikkeita
-kuivaruoka
08.04.2009

Hiiri

Luonne
Hiiret ovat sosiaalisia lemmikkejä ja tarvitsevat siksi lajitoverinsa seuraa. Parhaiten toimeen tulevat naaraat, joita saisikin olla useampia yhdessä. Hiiret eivät niinkään ole sylissä pidettäviä ja rapsuteltavia lemmikkejä, mutta niiden puuhailua on mukava seurata. Hiiret ovat sopivia lemmikkejä henkilölle, joka haluaa enemmänkin panostaa terraarion luonnonmukaiseen sisustukseen ja hiirien puuhien seurailuun kuin silittelyyn.
Urokset ja naarat ovat hyvin samanlaisia, mutta urosten virtsa voi haista hieman voimakkaammalta.
11.04.2009

Yleistä
Normaalisti kesyhiiri painaa n. 20g (lajista riippuen) ja elää n. 1,5-2,5 vuotta.
Lemmikkihiiriä löytyy kolmea tyyppiä: minihiiriä sekä suomalais- ja englantilaistyyppisiä hiiriä.
11.04.2009

Häkki
Hiirille suositellaan terraariota häkin sijasta, koska hiiret pääsevät lähes kaikista eläinkaupoissa myytävistä häkeistä karkuun pinnojen välistä. Hiiret pitävät kaivelusta ja häkistä purut lentäisivät nopeasti ympäriinsä. Terraarioon on tosin vaikeampaa järjestää kiipeilymahdollisuuksia, ellei terraario ole riittävän iso. Terraarion katoksi laitetaan verkko, jotta ilma vaihtuisi tarpeeksi. Lasikatto estäisi ilman vaihdon lähes kokonaan.
Häkki tulee asettaa vedottomaan paikkaan, ei liian kylmään eikä liian kuumaan.
Kuivikkeeksi sopii hyvin kutterinpuru, koska se ei pölyä yhtä paljon kuin sahanpuru. Kuivikkeita on hyvä olla tarpeeksi paksu kerros, jotta hiiret saavat kaivella sinne kolojaan. Pesämateriaaliksi sopii olki/heinä tai wc-/talouspaperi. Eläinkaupoissa myytäviä pesävilloja ei saa käyttää. Ne eivät sula kunnolla suolistossa ja eläin voi tukehtua jos sattuu niitä syömään.
Hiiret ovat vilkkaita eläimiä ja vaativat siksi erilaisia virikkeitä. Terraarioon voi laittaa myös juoksupyörän, mutta sen täytyy olla umpinainen ettei hiiren häntä tai jalat jää pinnojen väliin. Lisäksi täytyy valita tarpeeksi suuri malli, jotta hiiren juostessa sen selkä ja häntä eivät taipuisi liikaa.
08.04.2009

Ruokinta
Hiiren ruokinta on melko yksinkertaista, raikas vesi ja raksut ovat niiden pääravintoa.
Hiirille tarkoitettuja pellettejä ja siemenseoksia saa eläinkaupoista. Näistä voit kysellä lisää myyjältä, koska tuotteet muuttuvat jatkuvasti.
Hiiret tarvitsevat myös tuoreruokaa siinä missä monet muutkin jyrsijät, esim. omenaa, kurkkua, porkkanaa.. Myös oman pihan kasvit kelpaavat hiirille hyvin, kunhan ne on pesty huolella.
Koska hiirien hampaat kasvavat koko niiden elämän ajan, täytyy niille antaa myös kovaa purtavaa, esim. näkkileipää tai myrkyttömien puiden oksia.
11.04.2009
 

Hoito
Hiiren hoito on melko yksinkertaista. Ruoka- ja juoma-astioiden päivittäinen puhdistus, terraarion siivous ja ruokinta ovat hiiren hoidon pääpiirteet. Eläinten terveydentilaa on seurattava päivittäin, jotta huomataan ajoissa jos hiiri on sairastunut. Jos huomaat hiiresi käytöksessä huomattavia muutoksia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
11.04.2009

Hiirtä hankkimassa
Ennen hiiren hankintaa ostettava:
-terraario
-kuivikkeet
-ruokakuppi
-juomapullo
-pelletti/siemenseos
-virikkeitä
11.04.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty