Luonnonpuolesta

Degu

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

Luonne
Degut ovat hyvin sosiaalisia ja tarvitsevat siksi lajitoverinsa seuraa. Samaa sukupuolta olevat yksilöt tulevat yleensä hyvin toimeen, mutta on kuitenkin hyvä varautua eläinten erottamiseen. Kun degua käsitellään nuoresta asti se kesyyntyy suhteellisen helposti ja nauttii omistajansa seurasta. Degua käsiteltäessä sen häntää on varottava, koska hännän nahka on hyvin herkkä.
Degut ovat myös älykkäitä ja uteliaita, ne pitävät kaivelusta ja kiipeilystä, joten häkin tulee olla tarpeeksi virikkeellinen.
02.04.2009

Yleistä
Degut ovat noin 20-30cm pitkiä. Pituudesta n. puolet on häntää, jonka päässä on pieni tupsu.
Tällä hetkellä degusta on jalostettu vain muutamia värimuunnoksia.
Degu on aktiivisimmillaan päiväsaikaan.
Degua käsitellään laittamalla käsi sen vatsan alle ja tukemalla toisella kädellä tukevasti takajalkoja.
Degujen eliniästä lemmikkinä ei ole tarkkaa tietoa, koska hoidossa ja ruokinnassa on vielä joitakin puutteita, jotka vaikuttavat degujen elinikään. Eräiden lähteiden mukaan degut elävät lemmikkinä n. 5-7 vuotta, toiset taas sanovat, että jopa 15 vuotta. Elinikä on kuitenkin koko ajan paranemassa, koska oikeasta hoidosta ja ruokinnasta saadaan jatkuvasti lisää tietoa.
02.04.2009

Häkki
Eläinsuojeluasetuksessa degujen häkin minimikooksi on määrätty näin: pinta-ala 0,3 m2, korkeus 0,4 m ja pinta-ala ryhmässä pidettävää eläintä kohden 0,15 m2. Tässäkin täytyy muistaa, että mitä suurempi alue, sitä onnellisempi lemmikki. Luonnossakin deguilla on suuri elinalue, jonne ne kaivelevat tunneli verkostoja. Tämäkin on siis hyvä ottaa häkkiä suunniteltaessa huomioon.
Pohjamateriaaliksi sopii parhaiten kutterinpuru, koska se ei pölyä yhtä paljon kuin sahanpuru. Kuiviketta tulee olla riittävästi tunneleiden kaivamista varten. Luonnossa degut myös kiipeilevät tarkkaillakseen ympäristöään korkeammalta, joten häkillä tulisi olla myös tarpeeksi korkeutta. Paras vaihtoehto olisikin yhdistää terraario ja häkki, jotta purut eivät eläinten kaivellessa lentelisi pitkin ympäristöä ja yläpuolen häkkiosaan saataisiin oksia, tasoja ym. Koska degut ovat hyvin eläväisiä otuksia ne tarvitsevat paljon virikkeitä, joita kannattaa ajoittain vaihdella, jotta mielenkiinto säilyisi. Häkkiin ei kuitenkaan saa laittaa juoksupyörää, jotta häntä ei vahingoitu.
Pesäntekoa varten deguille annetaan esim. wc-paperia tai olkea/heinää.
Degut kylpevät hiekassa, joten siihenkin on annettava mahdollisuus. Jotta eläinkaupasta saatava kylpyhiekka ei heti likaantuisi, kannattaa astia antaa eläimille vain kylvyn ajaksi.
Jotta häkin siivoaminen olisi helpompaa, kannattaa kokeilla erillistä vessa laatikkoa. Degut eivät kuitenkaan välttämättä opi käyttämään tätä, mutta kannattaa kuitenkin yrittää. Koska degujen häkki voi olla minkä kokoinen tahansa ja sisustettu oman mielikuvituksen mukaan, ei tarkkaa siivous aikaväliä voi sanoa. Tarpeen mukaan, sekä lemmikin että omistajan viihtyvyyden vuoksi, pätee tässäkin.
02.04.2009

Ruokinta
Degun perusravintoa ovat raikas vesi, hyväkuntoinen heinä ja pelletti, jossa on puolet marsun ja puolet chinchillan pellettiseosta.
Koska degu on aika uusi lemmikkinä ei sen oikeasta hoidosta ja ruokinnasta tiedetä vielä aivan kaikkea. Degulle ei saa antaa makeita hedelmiä tai vihanneksia, koska ne sisältävät eläimelle haitallisia hiilihydraatteja. Degujen sanotaan kyllä pitävän niistä, mutta niitä ei silti eläimen terveyden turvaamiseksi tule antaa. Sen sijaan turvallisia vaihtoehtoja ovat myrkyttömät kasvit kuten voikukka, porkkana, nokkonen ja lehtipuiden oksat. Ulkoa kerätyt kasvit tulee pestä kuumalla vedellä. Luonnon oksista degut saavat myös jyrsittävää hampailleen ja paksummissa oksissa ne voivat myös kiipeillä.
03.04.2009

Liikunta
Jos degun häkki on pieni tai virikkeetön, on sen päästävä päivittäin liikkumaan vapaana. Sitä on kuitenkin valvottava koko jaloittelun ajan, koska ikinä ei voi tietää mitä metkuja lemmikkisi tänään keksii.
03.04.2009

Hoito
Degun hoidossa tärkeintä on ruokinta, liikunta ja virikkeet.
Degun kynsiä ei yleensä tarvitse leikata, mutta jos ne kasvavat liian pitkiksi (käyristyvät alaspäin, jalat voivat vääntyä) on otettava yhteyttä eläinlääkäriin jos et itse pysty leikkaamaan kynsiä. Tämä voi olla hyvinkin mahdollista, koska mitä luultavammin degu alkaa tälläisessä tilanteessa rimpuilla hyvinkin paljon.
Degua ei myöskään tarvitse pestä tai harjata, koska se pitää turkkinsa kunnossa hiekkakylpyjen avulla.
Jos huomaat degun käytöksessä muutoksia, kuten ruokahaluttomuutta, hermostuneisuutta tai väsymystä, kysy neuvoa eläinlääkäriltä. Käytöksen muutokset voivat viitata eläimen sairastumiseen.
03.04.2009

Degua hankkimassa
Ennen degun hankintaa ostettava:
-terraario
-häkki
-tasoja
-virikkeitä
-juomapullo/kuppi
-ruokakupit
-kylpyhiekkaa
-astia hiekalle
-pelletit
-heinä
-kuivikkeet
03.04.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty