Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Gerbiili

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

26052009_004muoks.jpg
Egyptingerbiili

Luonne
Gerbiili on hyvin sosiaalinen eläin ja vaatii siksi lauman ympärilleen, eli vähintään kaksi kpl/terraario. Parhaiten yhteen sopeutuu kaksi samasta pentueesta tai luovutusiässä yhteen laitettua poikasta. Samaan terraarioon voi laittaa kaksi tai useampia uros tai naaras gerbiilejä. Tietenkin samaa sukupuolta ellei haluta pentuja.
Gerbiilit ovat aktiivisia sekä päivällä että yöllä, joten pääset seurailemaan niiden puuhia myös päivisin.
31.03.2009

Yleistä
Gerbiilit elävät n. 3-4 vuotta, jotkut pidempäänkin.
Toiselta nimeltään "aavikkorottia" tai "hyppyhiiriä" eli nimensä mukaisesti ne pitävät kaivamisesta ja hyppimisestä, siispä tämä on otettava huomioon terraariota hankittaessa ja sisustettaessa.
Gerbiiliä käsitellään joko pitämällä kiinni löysästä niskanahasta tai hännän tyvestä, gerbiili kämmenellä. Huom. gerbiiliä EI KOSKAAN saa nostaa hännästä! Se ei kestä eläimen painoa ja murtuu helposti.
23.01.2010

Terraario
Terraarion tulisi olla vähintään 60cm pitkä, 30cm korkea ja 35cm leveä. Gerbiilejä on usein kuitenkin mahdotonta päästää asuntoon vapaaksi juoksentelemaan, joten kannattaa hankkia mahdollisimman suuri terraario. Gerbiilien terraarioksi kelpaa myös vanha akvaario. Koska gerbiilit pitävät tunneleiden ja pesäkolojen kaivelusta, pitäisi pohjalla olla kuiviketta ainakin 10-20cm kerros. Kuivikkeena käytetään joko sahanpurua tai kutterinpurua, joista jälkimmäinen on suositumpaa, koska se ei pölyä yhtä paljon kuin sahanpuru.
Gerbiili terraarion sisustukseen kuuluu runsaan kuivikemäärän lisäksi juomapullo, ruoka kupit sekä riittävästi kiipeily ja piiloutumis mahdollisuuksia (esim. portaat/tasot, luonnon oksat, pesäkopit, pienet pahvilaatikot, kyljelleen asetetut ruukut ja purkit). Pesänrakentamista varten kannattaa antaa myös heinää/olkea ja/tai wc-paperia (Huom. ei sanomalehteä, koska painomuste on myrkyllistä). Eläinkaupassa myytävät pesänteko aineet ovat vaarallisia, koska jos gerbiili vahingossa nielee niitä se saattaa tukehtua niiden huonon sulavuuden vuoksi.
Gerbiilit tarvitsevat myös kylpyhiekkaa pitääkseen turkkinsa kunnossa. Sen voi kuitenkin laittaa terraarioon vain tiettyinä "kylpypäivinä", koska muuten se on nopeasti purujen seassa.
Katoksi kannattaa laittaa lasin sijasta verkko, jotta ilma vaihtuisi tarpeeksi.
Gerbiilit eivät välttämättä juoksupyörää tarvitse ja joidenkin mielestä sitä ei edes saisi laittaa. Jos kuitenkin aikoo sellaisen hankkia, sen täytyy olla umpinainen, ettei gerbiilin pitkä häntä jää pinnojen väliin. Lisäksi sen täytyy olla tarpeeksi iso, ettei eläimen selkä vahingoitu.
Terraario tulee sijoittaa vedottomaan tilaan, eikä suoraan auringon paisteeseen, koska umpinaisessa/lasisessa terraariossa lämpötila voi nousta hyvinkin korkealle.
Gerbiilit virtsaavat suhteellisen vähän, joten kaikkia kuivikkeita ei tarvitse vaihtaa kovin. Likaiset/märät kuivikkeet on kuitenkin vaihdettava riittävän usein sekä gerbiilien että omistajan viihtyvyyden kannalta.
31.03.2009

Ruokinta
Gerbiilin perusravintoa on pelletti/siemenseos, heinä ja tietysti raikas vesi. Ruokinnasta ollaan montaa mieltä. Jotkut sanovat, että gerbiilit tulisi ruokkia kaksi kertaa päivässä, toisten mielestä vain kerran.. Jos gerbiileillä ei ole taipumusta lihomiseen ja ne saavat tarpeeksi liikuntaa, voi niillä olla pellettiä tai siemenseosta aina saatavilla. Jos ripottelet ruoan terraarion pohjalle, saavat lemmikkisi liikuntaa ja virikettä myös jyviä etsiessään.
Gerbiilien pelleteistä kannattaa kysyä eläinkaupasta, koska tuotteet uudistuvat jatkuvasti. Lisäksi pelletin laatuvaatimukset riippuvat gerbiilisi iästä, kunnosta ym. Jos valitset siemenseoksen pelletin sijasta, varmista että se sisältää kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Siemenseokset myös usein sisältävät auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä, jotka helposti lihottavat eläintä.
Heinää täytyy olla aina tarjolla sekä syötäväksi että pesäntekoa varten ja raikas vesi on vaihdettava päivittäin.
Gerbiilin hampaat kasvavat koko sen elämän ajan, joten se tarvitsee kovaa purtavaa kuluttaakseen niitä tarpeeksi. Tähän käy esim. näkkileipä ja hyvin pestyt, myrkyttömien luonnonpuiden oksat.
Gerbiilien tuoreruuaksi kelpaa esim. omena, kurkku, porkkana, salaatti, erilaiset marjat jne. Tietenkin voit kerätä myös omasta puutarhastasi herkkuja gerbiilille, kunhan peset ne huolellisesti ja varmistat, että ne eivät ole myrkyllisiä.
01.04.2009

Hoito
Gerbiiliä ei tarvitse erityisemmin hoitaa, pääasia että huolehtii terraarion siisteydestä ja oikeasta ruokinnasta. Terveyden tarkkailu kuuluu päivittäisiin rutiineihin. Jos gerbiilisi on muuttunut uneliaaksi, hermostuneeksi, ruokahaluttomaksi tai sen käytös on muuten muuttunut, kysy eläinlääkäriltä neuvoa, koska käytöksen muutos saattaa johtua eläimen sairastumisesta.
01.04.2009

Gerbiiliä hankkimassa
Ennen gerbiilin hankintaa täytyy ostaa:
-terraario
-juomapullo
-mahd. ruokakuppi
-kylpyhiekkaa ja astia sille
-virikkeitä
-mahd. juoksupyörä
01.04.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty