Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Hamsteri

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

17062009_005muoks.jpg
Syyrialainenhamsteri (kultahamsteri) Milli

talvikko.jpg
Venäjänkääpiöhamsteri Talvikko Stuart, omistaja Nella

Luonne
Kesyjä hamsteri lajeja on viisi erilaista: syyrialainen hamsteri (kultahamsteri), venäjänkääpiöhamsteri campbelli, venäjänkääpiöhamsteri talvikko, venäjänkääpiöhamsteri roborovski ja kiinankääpiöhamsteri. Näistä lajeista on lisäksi erilaisia väri muunnoksia.
Hamsteri on aktiivisimmillaan öisin, joten varsinkin nuorten hamstereiden täytyy saada levätä riittävästi päivisin.
Yleisimmin hamsterit ovat yksineläjiä, tosin rodusta riippuen. Syyrialainen hamsteri, venäjänkääpiöhamsteri talvikko ja kiinankääpiöhamsteri eivät yleensä hyväksy lajitoveria samaan häkkiin, mutta campbellit ja roborovskit viihtyvät parhaiten pareittain tai pienissä ryhmissä. Jos kuitenkin otat kaksi hamsteria, täytyy aina varautua siihen, etteivät ne tulevaisuudessa hyväksykkään toisiaan. Samaan häkkiin aina samaa lajia ja samaa sukupuolta olevat hamsterit.
Hamsteri on kaikkiruokainen, koska se syö sille tarkoitettujen jyväseosten lisäksi kasviksia sekä maito- ja lihatuotteita.
Hamsteri on suhteellisen siisti ja hajuton eläin ja valitsee yleensä itselleen tietyn wc-nurkkauksen, jolloin siivouskin on helpompaa.
29.03.2009

Yleistä
Lemmikkinä pidettäviä hamsteri lajeja on viisi erilaista.
Hamsterit elävät n. 1,5-3 vuotta lajista riippuen.
Hamsteri on kaikkiruokainen.
Yleisimmin yksineläjiä.
Pääasiassa yöaktiivisia.
Helppohoitoinen, siisti ja lähes hajuton lemmikki.
Häkin/terraarion minimi koko syyrialaisilla 70cm*40cm, kääpiöhamstereilla 60cm*40cm jos samassa tilassa on kaksi hamsteria.
29.03.2009

Häkki
Häkkiä ei saisi koskaan sijoittaa suoraan auringon paisteeseen eikä vetoisaan tilaan. Syyrialaisen hamsterin häkin minimi kooksi on määritelty useita eri mittoja, esim. 70cm*40cm, kääpiöhamstereilla hieman pienempi, 60cm*40cm/2 hamsteria. Kääpiöhamsterit kannattaa kuitenkin pienen kokonsa vuoksi laittaa terraarioon, koska varsinkin nuoret kääpiöhamsterit voivat päästä karkuun häkin kaltereiden välistä tai satuttaa itsensä niihin. Terraarion pohjalle saa myös enemmän kuiviketta, jossa hamsterit voivat kaivella. Jos valitsee terraarion, kannattaa päälle laittaa lasin sijasta verkko, jotta ilma vaihtuisi kunnolla.
Hamsterin häkin/terraarion kuivikkeina käytetään usein pölyämätöntä sahanpurua tai kutterin purua kuten marsullakin. Pesäntekoa ja jyrsimistä varten lisätään myös heinää ja/tai olkea. Jotkut eläinkaupoissa myytävistä hamsterin pesänteko aineista voivat olla vaarallisia, koska ne voivat tarttua eläimen tassuihin tai se voi syödä pesäntekoainetta, eikä se välttämättä sula kunnolla ja tällöin hamsteri voi menehtyä tähän. Älä anna sanomalehteä, koska painomuste on myrkyllistä!
Juoksupyöristä on monta eri mielipidettä, toisten mielestä ne ovat vaarallisia, toisten mielestä ehdottoman tarpeellisia. Voisin antaa tähän ohjeeksi, että valitsee tarpeeksi ison juoksupyörän (ettei hamsteri satuta selkäänsä), umpinaisen mallin (etteivät tassut jää kiinni väleihin) ja ottaa sen välillä pois häkistä/terraariosta jos näyttää siltä, ettei hamsteri malta olla hetkeäkään pois juoksupyörästään.
Häkin varustukseen juomapullon (juomakuppi täyttyy nopeasti puruista) ja ruoka-astioiden lisäksi kuuluu myös pesäkoppi, johon hamsteri voi rakentaa pesää (voit antaa sille myös wc-paperia heinän/oljen lisäksi pesäntekoa varten) ja jonne se pääsee tahtoessaan lepäämään. Myös muut virikkeet, kuten myrkyttömät, huolella pestyt lehtipuiden oksat, tyhjät wc-paperirullat (Vinkki: laita wc-paperi rullan sisään ja taita päät kiinni --> hamsteri joutuu järsimään rullaa ennen kuin saa herkun) ym. tuovat hamsterille mieluista puuhaa.
Hamsterit ovat luonnostaan siistejä eläimiä ja valitsevat usein tietyn wc-nurkkauksen. Sen voi myös opettaa erilliseen wc-laatikkoon, jolloin siivous helpottuu entisestään. Siivouksesta ei ole mitään tarkkaa määritelmää, mutta oma mielipiteeni on, että hamsteri viihtyy paremmin kun märät kuivikkeet siivotaan päivittäin ja suursiivo tehdään n. kerran viikossa.
30.03.2009

Ruokinta
Hamsteri on kaikkiruokainen, joten se tarvitsee hamsteri-pelletin/siemenseoksen ja tuoreruoan lisäksi eläinperäistä ravintoa (maito- ja lihatuotteita). Olen kuullut, että hamsterille voisi syöttää koiran ruokaa ja koiran keksejä, mutta koska ruokinta ohjeet muuttuvat jatkuvasti, kannattaa tarkistaa asia. Koska itselläni ei ole kokemusta hamstereista, kannattaa tarkempia ruokinta ohjeita eläinperäisestä ravinnosta kysyä kasvattajilta ja hamsteriyhdistykseltä.
Hamsterin pellettiä ja siemenseoksia myydään joissakin ruoka marketeissa ja kaikissa eläinkaupoissa. Koska hamsterit ovat pääasiassa yöaktiivisia, kannattaa tuoreruoka antaa illalla. Tähän käy lähes kaikki (ei tietenkään myrkyllisiä) vihannekset ja kasvikset. Jos keräät hamsterille syötävää ulkoa (ei tien varsilta), muista pestä ne huolellisesti.
Nimensä mukaisesti hamsteri hamstraa ruokaa poskipusseihinsa ja voi piilottaa sitä esim. pesäkoppiinsa. Tarkista ajoittain, ettet ruoki hamsteria liikaa, jos sillä onkin suuret "talvivarastot" pesässään.
Kuten useimpien jyrsijöiden, myös hamstereiden hampaat kasvavat niiden koko elämän ajan ja ne tarvitsevat siksi paljon kovaa purtavaa, jotta hampaat kuluisivat tarpeeksi. Näkkileipä ja lehtipuiden oksat sopivat siis tähänkin tarkoitukseen.
30.03.2009

Hoito
Hamsteri ei niinkään vaadi hoitoa, kuten harjausta ym. Häkin siivous, oikea ruokinta ja kunnolliset virikkeet ovat tärkein osa hamsterin arkea.
Muista myös tarkkailla hamsterisi kuntoa ja käyttäytymistä päivittäin, jotta huomaat ajoissa jos se on sairastunut!
30.03.2009

Hamsteria hankkimassa
Ennen hamsterin hankintaa on mietittävä, onko mahdollista hankkia sille tarpeeksi suuri häkki/terraario, mitä mieltä muut perheen jäsenet ovat hamsterin hankinnasta, mikä rotu sopisi juuri sinulle..
Ennen hamsterin hankintaa on ostettava:
-häkki/terraario
-juomapullo
-ruoka-astiat
-kuivikkeet
-heinää/olkea
-pelletti/siemenseos
-pesäkoppi
-mahd. juoksupyörä
30.03.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty