Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Marsu

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

"Jokaisen lemmikin oikea hoito perustuu siihen, että tuntee lemmikin alkuperän, luonnollisen elinympäristön ja sen luonnolliset tarpeet."

marsunetta.jpg
Marsu tyttö Netta, omistaja Nella

Luonne
Marsu on hyvin sosiaalinen eläin, joka vaatii päivittäin hoitajansa huomiota. Marsut kiintyvät hoitajaansa ja nauttivat tämän rapsutteluista. Jos marsulle ei riitä tarpeeksi aikaa, kannattaa harkita toisen marsun hankkimista. Kaksi naarasta tulevat parhaiten toimeen, toisin kuin kaksi urosta, jotka yleensä tappelevat. Yhden naaraan ja uroksen voi myös laittaa asumaan samaan paikkaan, mutta tällöin uros on kastroitava jos ei haluta pentuja. Kani ei sovi marsun kaveriksi, koska kani voi kantaa oireettomana Pasteurella-bakteeria, joka voi olla marsulle kohtalokas jos se saa tartunnan.
29.03.2009

Yleistä
Marsu on jyrsijä, joka elää n. 3-6 vuotta.
Marsua käsitellään tukemalla sitä vatsan alta ja toisella kädellä tuetaan takajalkojen alta.
Marsut ovat täysin kasvissyöjiä, eikä niille siksi saa antaa mitään eläinperäistä ravintoa. Marsu ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia kuten muut jyrsijät, joten sen on saatava sitä päivittäin ruuan joukossa.
Marsu tarvitsee vapaata liikuntaa päivittäin, turvallisessa ympäristössä ja mielellään valvottuna. Paras vaihtoehto olisi, jos marsu saisi aina olla vapaana, mutta pääsisi kuitenkin halutessaan häkkiinsä turvaan.
Marsun turkki vaatii harjausta, varsinkin pitkäkarvaisilla roduilla, jotta se ei takkuuntuisi.
Kahden marsun häkin minimi koko on 100cm*50cm. On kuitenkin muistettava, että mitä suurempi häkki, sitä paremmin marsut viihtyvät.
29.03.2009

Häkki
Kuten edellisessä kohdassa jo mainittiin, kahden marsun häkin tulee olla vähintään 100cm pitkä ja 50cm leveä. Jokaiseen lemmikkiin pätee kuitenkin sama sääntö, mitä suurempi pitopaikka sen parempi. Eläinkaupoissa myydään erilaisia muovipohjaisia kalteri häkkejä, mutta vaihtoehtoisesti häkin voi myös tehdä itse. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että häkki on varmasti marsulle turvallinen (esim. verkon terävät reunat on suojattava hyvin).
Häkin varustukseen kuuluu juomapullo tai -kuppi, ruoka-astiat sekä koppi, johon marsu pääsee piiloon ja lepäämään. Myös erillinen verkkoon kiinnitettävä heinähäkki on hyvä, ettei marsu pääse sotkemaan ruokaansa. Lisää näistä kohdassa Ruokinta.
Yleisimmin kuivikkeena käytetään sahanpurua, kutterinpurua, heinää tai olkea. Kutterinpuru on näistä paras vaihtoehto hyvän imukyvyn ja heikon pölyämisen vuoksi. Olkea ja heinää voi laittaa pehmusteeksi piilokoppiin, jolloin marsu voi tehdä itselleen mieluisan pesän.
Marsut ovat siistejä eläimiä ja valitsevat yleensä oman "pissanurkkauksensa". Likaiset kuivikkeet on hyvä siivota kerran päivässä, suursiivon voi tehdä harvemmin (esim. kerran viikossa), jolloin kaikki kuivikkeet vaihdetaan. Päivittäisen siivouksen yhteydessä poistetaan myös nahistunut ja likaantunut tuoreruoka ja vaihdetaan raikas vesi.
29.03.2009

Ruokinta
Kohdassa Yleistä mainittiinkin jo, että marsu on täysin kasvissyöjä eikä sen suolisto siedä mitään eläinperäistä ravintoa. Marsun tärkeintä ravintoa sen suoliston toimivuuden kannalta on raikas vesi ja hyvälaatuinen heinä, joita on oltava aina sen saatavilla. Edellä mainittiin myös, ettei marsu pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, joten sitä on päivittäin annettava ruoan yhteydessä, esim. juomaveden joukossa tai tuoreruoan päällä. C-vitamiinivalmistetta saa eläinkaupoista. Marsu saa C-vitamiinia myös tuoreruuasta, mutta tämä ei välttämättä riitä sen tarpeeseen. Esim. omena, porkkana ja hyvin pestyt myrkyttömien lehtipuiden oksat ovat marsuille mieluisia. Tarkemmat tiedot marsulle syötettävistä tuoreruuista löydät Marsuyhdistyksen sivuilta.
Marsuille on myynnissä myös erilaisia pellettejä ja siemenseoksia. Pelletit sisältävät marsun tarvitsemat ravintoaineet, mutta siemenseokset ovat usein maittavampia. Siemenseokset sisältävät erilaisia pähkinöitä, jotka lihottavat marsua. Jotkut antavatkin marsulleen näitä molempia sekoitettuna.
Marsun hampaat kasvavat koko sen elämän ajan, joten se tarvitsee myös kovaa purtavaa niiden kuluttamiseksi. Näkkileipä ja lehtipuiden oksat ovat hyvä vaihtoehto.
29.03.2009

Liikunta
Varsinkin pienessä häkissä elävälle marsulle päivittäinen vapaa liikunta on tärkeää. Liikkumatilan tulee olla turvallinen, sähköjohdot ja myrkylliset huonekasvit on siirrettävä eläimen ulottumattomiin sen oman turvallisuuden vuoksi. Marsun ollessa vapaana huoneessa/asunnossa on oltava varovainen ovia avattaessa sekä suljettaessa ja samassa tilassa liikuttaessa, ettei marsua vahingoiteta.
Tarkkaile marsua sen ollessa vapaana. Onko se yhtä utelias ja vilkas kuin ennen vai vaikuttaako se väsyneeltä? Jos huomaat marsun käytöksessä suuria muutoksia, kysy eläinlääkäriltä mistä se voi johtua ja kysy, onko tarpeellista lähteä lääkäriin.
29.03.2009

Hoito
Varsinkin pitkäkarvaiset rodut vaativat usein harjausta, vähintään joka viikko, mutta mieluummin useammihn turkin takkuuntumisen estämiseksi. Marsua ei yleensä tarvitse pestä, ellei sen peräpäässä sijaitseva rasvarauhanen tai peräaukon ympärystä ole likainen. Tällöinkin käytetään vain mietoja pesuaineita ja lämmintä vettä, sekä kuivataan eläin pesun jälkeen huolellisesti.
Korviin muodostuu usein vaikkua, joka on putsattava riittävän usein. Älä käytä pumpulipuikkoja, koska ne voivat vahingoittaa marsua jos se pelästyy ja alkaa rimpuilla.
Marsun kynsien leikkuusta on useita eri suosituksia, toiset sanovat kahden viikon ja toiset kuukauden välein. Tarkista marsusi kynnet riittävän usein, etteivät ne pääse kasvamaan liian pitkiksi ja leikkaa tarpeen mukaan koirille ja kissoille tarkoitetuilla kynsisaksilla. Jos kynnet kasvavat liian pitkiksi, voivat jalat vääntyä ja aiheuttaa marsulle turhaa kipua.
Marsun hampaat kasvavat koko sen elämän ajan. Tarkista myös hampaat riittävän usein, etteivät ne ole kasvaneet liian pitkiksi, koska tällöin marsu ei välttämättä pysty syömään ja sen kunto heikkenee nopeasti. Jos hampaat ovat liian pitkät, ne on leikattava eläinlääkärillä.
Marsun silmien tulee olla kirkkaat ja puhtaat.
29.03.2009

Marsua hankkimassa
Ennen marsun hankintaa on tärkeää ottaa selvää marsun oikeanlaisesta hoidosta, ruokinnasta, sairauksista jne. Mieti myös, onko sinulla tarpeeksi aikaa marsullesi vai tarvitsisiko se toisen marsun kaveriksi. Muista, että marsut ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja tarvitsevat päivittäin huomiota. Keskustele asiasta muiden perheenjäsenten kanssa ja mieti soveltuuko marsu samaan taloon mahdollisten muiden lemmikkiesi kanssa.
Ennen marsun hankintaa on ostettava:
-häkki
-juomapullo tai -kuppi
-ruoka-astiat
-kuivikkeet
-heinää
-mahd. heinähäkki
-vitamiinilisät
-pelletti/siemenseos
29.03.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty