Make your own free website on Tripod.com

Luonnonpuolesta

Ammatit

Etusivu
Marsu
Hamsteri
Gerbiili
Degu
Rotta&Hiiri
Chinchilla
Fretti
Ammatit
Liikkeitä&yhdistyksiä
Vieraskirja
Ylläpitäjä

Eläintenhoitajan ammatti
 
Eläintenhoitajaksi voi opiskella muutamissa Suomen ammattioppilaitoksissa. Koulutus vaihtoehdot ovat maatalousalan perustutkinto, eläintenhoidon koulutusohjelma ja eläintenhoitajan ammattitutkinto, joissa koulutus kestää 120ov (opintoviikkoa) eli 3 vuotta.
   Maatalousalan oppilaitokseen voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa. Tähän vaaditaan vain peruskoulun hyväksytty suoritus. Kaikissa maatalousalan oppilaitoksissa ei välttämättä voi valita eläintenhoidon koulutusohjelmaa, joten tarkista se ennen hakemuksen lähettämistä.
   Eläintenhoitajan ammattitutkinnon voi Suomessa suorittaa joissakin ammattioppilaitoksissa ja aikuiskoulutuskeskuksissa. Tähän haetaan suoraan oppilaitokselta saatavalla hakulomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella. Huomaa kuitenkin, että koulun pääsyvaatimukset ja hakuajat vaihtelevat oppilaitoksesta riippuen. Kannattaa samalla myös tarkistaa, millaisia suuntautumisvaihtoehtoja kyseisellä oppilaitoksella on.
   Eläintenhoitajan ammatti on monipuolista, fyysistä kuntoa vaativaa työtä. Eläintenhoitaja voi työskennellä mm. eläinlääkärin apulaisena, eläintarhassa tai löytöeläinkodissa, eläinkaupassa, erilaisissa eläinhoitoloissa jne.
29.3.2009

Eläinlääkärin ammatti
 
Suomessa on vain yksi oppilaitos, jossa voi opiskella eläinlääkäriksi, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta. Ammattiin voi opiskella myös ulkomailla ja ennen kuin Suomeen tuli mahdollisuus opiskella eläinlääkäriksi olikin Tukholma yleisin opiskelupaikka. Tukholman lisäksi Suomesta on lähtenyt opiskelijoita myös Viroon, Saksaan, Itävaltaan, Italiaan, Englantiin ja Australiaan.
   Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa suoritettavan tutkinnon nimi on 'Eläinlääketieteen lisensiaatti'. Useammin kuullaan puhuttavan 'maistereista', mutta koska eläinlääketieteen tutkinto on muita korkeakoulututkintoja laajempi se on nimetty 'lisensiaatiksi'.
   Eläinlääkäriksi opiskelu kestää n. 6 vuotta ja se sisältää 360 opintopistettä (60 opintopistettä vastaa lukuvuoden työmäärää).
   Eläinlääkäri voi erikoistua jollekin tietylle alalle. Tällöin eläinlääkäriä kutsutaan erikoiseläinlääkäriksi. Erikoistumis aloja on kuusi erilaista; pieneläinsairaudet, hevossairaudet, tuotantoeläinten terveyden ja sairauden hoito, ympäristöterveydenhuolto, elintarvikehygienia ja tarttuvat eläinsauraudet. Jatkotutkinnon suorittaminen kestää kaikissa n. 4 vuotta.
   Erikoistunut eläinlääkäri voi työskennellä useissa eri tehtävissä (erikoistumisalasta riippuen); Tutkija (opettaa yliopistossa ja tekee väitöskirjaa), hevoseläinlääkäri, pieneläinlääkäri, virkamies (työskentelee esimerkiksi ministeriössä), tuotantoeläinlääkäri tai suureläinlääkäri (potilaina esim. lehmät ja siat), eläinlääkäri lääketeollisuudessa (työskentelee asiantuntijana eläinlääkkeisiin liittyvissä tehtävissä), eläinlääkäri ja elintarvikehygienia (tarkastuseläinlääkäri valvoo esim. teurastamoiden toimintaa, laboratoriaeläinlääkäri työskentelee laboratoriossa).
29.3.2009

Sivuilta kopioiminen luvatta ja muuttamatta tietoja on kielletty